Datagedreven overheid: de kracht van ons Young Data Professional programma

Vandaag de dag is data niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Algoritmes vliegen ons om de oren. Denk maar eens aan de aanbevelingen die Netflix voor je heeft op basis van eerder bekeken series of je persoonlijke tijdlijn op social media. Volledige businessmodellen gebaseerd op data.
Maar ook voor minder commerciële organisaties is data steeds belangrijker. Het creëren van publieke waarde met behulp van data is voor overheidsinstellingen net zo relevant. Datagedreven werken staat dan ook in steeds meer l-visies opgenomen en data-initiatieven poppen in hoge frequentie op.

Een mooie aanleiding om Malou Kotter, programmamanager Young Data Professional BV., eens te bevragen over hun opleidingsprogramma specifiek ontwikkeld voor de overheid.

Kun je eens uitleggen wie Young Data Professional is en wat jullie doen?

Young Data Professional is de ‘opleidingstak’ van Infotopics waar wij jonge datatalenten opleiden tot professionals die feilloos de brug weten te slaan tussen technologie en de organisatie. De focus in het opleidingsprogramma ligt eigenlijk niet eens zozeer op de technologie maar veelal op de organisatie en de mensen die daar werken. Sterker nog, ons programma is ‘tool-onafhankelijk’ ontwikkeld omdat wij geloven dat de tool altijd ondergeschikt is aan het doel waartoe het dient. Met andere woorden: we leiden onze datatalenten op in datavaardigheid in de breedste zin van het woord én voegen daar een bedrijfskundig component aan toe.

Waarom een specifiek opleidingsprogramma voor de overheid?

Na een aantal jaren met succes meerdere YDP-programma’s gedraaid te hebben en tientallen YDP’ers te hebben opgeleid, merkten we een verschuiving in de markt. Organisaties willen niet ‘maar’ een jaar een YDP’er, maar geven steeds vaker aan een vaste kracht te zoeken die structureel bij kan dragen aan een datagedreven organisatie.
Tel daarbij op dat één van de grootste uitdagingen van overheidsinstellingen het vinden, binden en boeien van talent is, en het idee om een programma specifiek voor de overheid te starten was geboren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het mooie van dit programma is dat de werving & selectie ook specifiek gericht is op de overheid. Dat wil zeggen dat we díe kandidaten selecteren die affiniteit hebben met dit type organisatie én graag een maatschappelijke bijdrage willen leveren. De opdrachtgever kan naar eigen wens een profiel op stellen voor werving & selectie, bijvoorbeeld wanneer zij iemand zoeken voor een bepaald domein.
Na een kennismakingsdag worden deelnemer en opdrachtgever definitief gematcht en kan het opleidingsprogramma van start. Hierbij zal de young professional gemiddeld 4 dagen aan de slag gaan in de praktijk en besteedt hij/zij één dag voor (zelf)studie. Na 12 maanden kan deelnemer van het programma kosteloos worden overgenomen door opdrachtgever.

Hoe ziet het programma eruit? Kun je een paar onderwerpen noemen die aan bod komen?

Het programma bestaat uit drie fases. Een eerste ‘bootcamp’ fase bestaat uit vier weken waarbij deelnemers zich in zeer korte tijd ontwikkelen. Door een hoge trainingsinterval worden de talenten echt klaargestoomd voor de praktijk. De tweede fase beslaat 10 maanden en staat in het teken van ‘groei’. De young professional ontwikkelt naast vakinhoudelijke kennis ook domeinkennis en zet zijn/haar opgedane kennis en vaardigheden in. Gedurende deze periode worden deelnemers gecoacht door een senior consultant,ook wel datacoach genoemd. In de derde en laatste fase krijgen deelnemers de mogelijkheid zich te differentiëren; dit betreft het laatste half jaar waarin zij in afstemming met de opdrachtgever zich toespitsen op het ontwikkelen van specifieke kennis/vaardigheden.

Hoe gaat dit programma bijdragen aan een datagedreven organisatie?

De ervaring die we de laatste jaren hebben opgedaan is dat het leervermogen van de young professionals groot is en dat zij dit ook uitdragen binnen een team of afdeling waar zij werkzaam zijn. Naast dat zij bijdragen aan het ontwikkelen van dataproducten worden ze uitgedaagd om actief kennis uit te wisselen met collega’s en daarbuiten.
Het programma bevat namelijk ook een aantal netwerkbijeenkomsten; zowel deelnemers als opdrachtgevers van diverse overheidsinstellingen worden met elkaar in contact gebracht. Kennis en ervaringen worden uitgewisseld en samenwerkingen worden geïnitieerd. Dit helpt enorm om het zogenoemde vliegwiel draaiende te houden.  
En juist dat is wat het programma en onze aanpak ook zo uniek maakt; samen leren!

Ben jij nou net zo enthousiast als wij over dit programma?
Dit is je kans; we starten namelijk per 1 oktober met een nieuwe groep talenten.

Meer weten?
Download dan onze brochure ‘YDP-overheid’ om alles nog eens terug te kunnen lezen óf neem contact op met Lizette Beunders, accountmanager Overheid.

Neem contact op

Wij helpen jou bij het vinden en opleiden van datatalenten en geven je handvatten om een inzichtgedreven cultuur te ontwikkelen.
Graag gaan we met je in gesprek om te kijken hoe het Young Data Professional Programma binnen jouw organisatie in kan worden gezet.